marți, 19 octombrie 2010

Pinot Noir Prahova Valley Reserve 2008

Probabil n-as fi cumparat niciodata acest vin de la Halewood daca nu as fi remarcat pe sticla bulina argintie indicand o medalie de argint obtinuta in 2009 la Concours Mondial De Bruxelles. Bietul de el! e ratacit prin niste game pline de vinuri demiseci si demidulci, de o calitate ce-i drept decenta, dar care nu indeamna la cine stie ce elanuri (pseudo)literare - cu alte cuvinte, nothing to write home about. In plus, e si victima unui embarras du choix artificial si inutil - era doar unul din vreo 3 feluri de Pinot Noir de la Halewood aflate toate pe un raft mic, in sticle care aratau aproape la fel.

Dar cum spuneam, l-a salvat bulina argintie, fiindca amintindu-mi de experienta foarte placuta avuta cu un alt vin romanesc medaliat la Bruxelles am decis sa-l cumpar. Si am descoperit o licoare de culoare visiniu inchis, ce miroase a afine si zmeura. Gustativ ataca tot cu fructe - zmeura si cirese, dupa care vine incet lemnul, urmat de note carnale. Vinul e foarte matasos, cu tanini usori, iar aromele stiu sa fie subtile, dar nu de negasit. Ca sa ma intorc un pic in prozaic, da si senzatia ca are un pic de zahar rezidual. Postgustul e lung si usor condimentat, si insoteste foarte bine post-senzatia de plinatate, bine si relaxare.

Da, post-senzatia, fiindca descrierea unor arome nu spune povestea nici pe jumatate. Ce e cu adevarat important de zis despre vinul asta e ca te ia prin surprindere, te invaluie in mrejele lui si te face sa uiti de cine stie ce lucruri neplacute iti trec prin cap. Se adreseaza direct simturilor, fara a apela la ratiune sau gusturi dobandite ca la un intermediar. Iar ratiunea mai serveste doar la a transcrie in cuvinte senzatiile si starea de bine - in masura in care poate face asta.


Si cum ratiunea mea crede ca s-a apropiat de limita a ce putea sa transmita fara sa faca totul sa sune bombastic, am sa inchei. Voi mai zice doar ca e un Pinot Noir foarte tipic, care, fara sa fie teribil de complex, place mult - daca mai era nevoie sa repet asta. Il recomand cu incredere oricarui om care se simte agitat si nemultumit intr-o seara de duminica.

P.S.: 82 de puncte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu