marți, 30 noiembrie 2010

Cabernet Sauvignon Arezan 2007 - Murfatlar

Sticla de Arezan e impunatoare, necomplicata, groasa, lata-n umeri, sugerand forta si virilitate. Un ochi atent poate insa deslusi pe eticheta un text contrastant de fin, aproape ilizibil - explicandu-ne ca Arezanul e un ritual geto-dacic de fertilitate a viei. Urmat de o petrecere pana-n zori, intetita desigur de vreun vin barbar baut din cupe de lut - sau poate cranii de dusmani. Acum, ca vremurile s-au schimbat nitel, eu m-am delectat cu acest vin dintr-un pahar special, doar dupa ce i-am scos dopul Nomacorc cu un tirbuson complicat.

Culoarea e un  rosu-granat destul de intunecat. Miroase a zmeura, coacaze negre, ierburi aromatice - de altfel foarte placute, piper alb macinat, vanilie, un pic de lemn-dulce. Ca sa fiu un pic agro-poetic, se simte in aromele astea seceta din vara anului in care-a fost facut. Vinul e mai putin dens decat te-ar face sa crezi culoarea, dar e dens chiar si-asa. Taninii sunt seriosi, dar imblanziti.

Cat despre gust... hopa! Fir-ar sa fie... strugure? Da, strugure, si fructe rosii de padure nu foarte coapte. Din pacate, gustul nu e pe masura aromelor. Si tot din pacate, e foarte greu de ignorat o componenta acra, neplacuta, care acopera cam orice ar mai vrea vinul sa exprime. Macar postgustul lung si elegant, de fructe de padure, salveaza intrucatva impresia.

Sincer, sunt dezamagit, fiindca intalnirea cu vinul asta incepuse chiar bine si promitea multe. M-am saturat sa scriu despre vinuri cu diferite probleme - blogul asta pare sa semene de la o vreme cu un concurs de frumusete pentru fete care nu pot zambi. Desigur, putem admira diferite lucruri la ele, dar ...

In concluzie, niciun punctaj, si sper ca peste o vreme sa fiu suficient de curios incat sa dau 65 de lei pentru un vin care m-ar putea dezamagi din nou. Daca voi ati avut o experienta buna cu Arezan, va rog impartasiti-o!

Un comentariu: