joi, 13 ianuarie 2011

Cuvee Phoebe 2006 - Chateau de la Grande Tour - mic vin de Bordeaux

Dupa un excelent vin romanesc de 9 euro (vedeti aici), e timpul pentru un vin franzutzesc de 6 euro, adus direct din... Germania. De altfel, acest Cuvee Phoebe 2006 de la Chateau de la Grande Tour pare a fi ori destinat pietei germane, ori popular doar in acea tara - nu am gasit referinte despre el decat pe site-uri "nemtesti".

Este - tinte-va bine! - un "Grand Vin de Bordeaux" - denumire generica ce poate fi folosita si pentru cea mai amarata posirca produsa in zona respectiva (pentru exemple, vezi aici). E un cupaj de Merlot (70%); Cabernet Sauvignon (25%) si Cabernet Franc (5%), cu 2g/l zahar rezidual si 13% alcool, si e imbuteliat la fata locului, nu de vreun negociant. Genericul AOC Bordeaux indica cel mai probabil un vin entry-level (la pretul asta oricum era de asteptat), fara sa dea o indicatie mai clara despre zona.

Am deschis totusi sticla cu speranta, fiindca fusese recomandata si adusa pe plaiuri romanesti de un bun prieten destul de experimentat intr-ale vinului. In pahar a curs o licoare de un rosu rubiniu intens, fara vreun semn de imbatranire. Mirosul era de fructe de padure si cirese amare - simplu dar placut. Atac fructat (in aceeasi nota), corp mediu, postgust destul de lung ce evoca cirese amare, toate ajutate de tanini fini si o aciditate excelenta. Nu exceleaza prin complexitate, ci prin echilibru si "curatenie" - vinul pare un tot armonios, in care nimic nu iese neplacut in evidenta. Daca e sa-i gasesc un defect, e ca devine poate un pic obositor prin unidimensionalitate.

In orice caz, un vin inobtruziv, placut, eficient :) - 80 de puncte. Singura problema e ca nu stiu pe unde ar putea fi gasit la noi - insa daca aveti drum prin Germania si vreti un vin ieftin dar bun...

2 comentarii:

  1. Eii, uite ca ai nimerit un micut vin de Bordeaux care si-a facut treaba decent :) Asa cum ai remarcat, aceste vinuri entry-level din zona, atunci cand sunt bine facute, chiar daca nu mustesc de complexitate, iti ofera acel echilibru pe care multi se chinuie sa-l obtina.

    Pun pariu ca celor obisnuiti cu bombe din Lumea Noua, un astfel de vin li s-ar parea prea light; un vin echilibrat nu va fi niciodata greu si aromat peste masura; depinde de fiecare ce cauta, pana la urma...

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema e ca nu l-as fi gasit daca nu mi-ar fi fost recomandat si chiar adus sub nas. Intrebarea mea e cum poate gasi un astfel de vin un roman (oarecum) mediu, care cumpara vin ceva mai scump din supermarket si nu tine neaparat sa se documenteze bine inainte de a o face.

    N-am sa acuz totusi (inca) supermarket-urile din Romania de o anume politica in ce priveste vinurile; in plus, nici consumatorul nu e de fapt tocmai educat ...

    RăspundețiȘtergere