joi, 27 ianuarie 2011

Merlot La Cetate 2008 - Crama Oprisor

Iata-ma pus din nou in fata nefericitei situatii de a scrie despre o surpriza neplacuta. De data asta e vorba de un Merlot caruia nu-i prea putem vedea adevarata fata fiindca, dintr-un motiv sau altul, a fost ascuns atat de mult timp intr-un butoi incat a capatat personalitatea unui butoi.

Pentru a incepe totusi si cu o nota vesela, descrierea de pe eticheta e urmatoarea:
Complex, dens, traditional, stralucitor, un clasic postmodern. Aptitudini dovedite in a sustine meniuri opulente. Se simte confortabil in prezenta bonviveur-ilor si a cunoscatorilor. Potential de invechire.

Haideti sa vedem, cu dulcea lipsa de incredere clasic-postmoderna, cum e de fapt vinul:
Olfactiv - fructe de padure, prune, vanilie, caramel, lemn. Dupa aerare senzatiile fructate sunt mai intense.
Gustativ, prunele si ciresele pornesc atacul, dar sunt urmate si depasite rapid de tonuri de lemn si vanilie. Senzatii dulci spre final.
Taninii nu impresioneaza prin abundenta si sunt un pic agresivi, tineri, verzi. In mod cert nu vor putea sustine meniuri opulente. Aciditate buna. Corp mediu.
Postgust dominat de senzatii de frunze verzi, lemn si caramel.

Merlot-ul asta probabil va deveni mai bun dupa inca un an la sticla, mai ales ca a doua zi e mai usor de discutat cu el, aromele de lemn si vanilie pierzandu-si din intensitate. Ramane insa ciudat, confuz, dezechilibrat - prea mult lemn, aciditate buna, tanini putini dar rai, foarte putin fruct si senzatii vegetale destul de stridente.

Regret sincer banii dati pe el (in jur de 40 de lei) si ii dau 74 de puncte. Desi recunosc, n-oi fi eu cine stie ce bonviveur sau cunoscator. Oricum, nu e prima surpriza neplacuta din gama "La Cetate" a celor de la Oprisor - vezi si Shiraz-ul din 2008.

4 comentarii:

 1. Ce spui, incerci si Cab-ul? :)) Acela mi s-a parut cel mai democratic, cu toate ca e complet in afara stilului meu preferat.

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu imi aduc aminte de shirazul 2005, mi s-a parut minunat. Merlotul asta... hm... cred ca sunt merloturi romanesti mult mai bune, sau cel putin mai cu personalitate. 40 de lei, de fapt chiar 42 sau 43(real si altele) e cam mult.

  RăspundețiȘtergere
 3. nici cel din 2009 nu merita banii. e drept, am dat "doar"30 de lei

  RăspundețiȘtergere
 4. @Ciprian:
  Daca-i democratic nu-l incerc. :) Ma rog, perspectiva a inca 40 de lei cheltuiti nu ma incanta.

  @George:
  Am baut si eu chestii bune de la ei. Cabernet Sauvignon-ul din 2007, parca si Merlot-ul, dar nu mai sunt sigur. Oricum, toate mi s-au parut cam prea baricate, insa macar aveau mai mult echilibru.

  RăspundețiȘtergere