joi, 24 februarie 2011

Pinot Noir Reserva 2003 - Cramele Recas

Am descoperit zilele trecute un nou vin produs de Cramele Recas. De fapt nu e chiar nou - e vorba de un Pinot Noir Reserva din 2003, o un vin de a carui existenta stiam foarte vag si pe care nu ma asteptam deloc sa-l gasesc in raft de supermarket.

Eticheta ne informeaza ca au fost produse doar 17.000 de sticle, al caror continut a petrecut in prealabil 12 luni in baricuri de stejar romanesc si unguresc si ca winemaker-ul a fost David Lockeley din Stellenbosch, Africa de Sud. Eu insa cred ca ar fi mai interesant sa vedem cum a fost vinul.

Culoarea e un rosu granat destul de intens, curat.

Pentru constructia mirosului se impletesc sugestii de fructe negre de padure, capsune, prune, tabac si fum. Rezultatul e proaspat si elegant - dar nu incerc sa sugerez o eleganta de salon, ci una un pic mai rustica.

Atacul e dominat de aceleasi fructe negre de padure - foarte perceptibile si retronazal, urmate de nuante de prune coapte si ardei. Acestea din urma continua si in postgustul lung, sustinut de o aciditate foarte proaspata si tanini inca in putere, dar fini. Lemnul se simte si el, insa e foarte bine integrat in ansamblu, aducand o usoara nuanta de vanilie si de... lemn.

Un vin care sugereaza mai mult finete decat forta, dar foarte echilibrat si surprinzator de proaspat pentru varsta lui. Pe scurt, e foarte bun. 86 de puncte. 50 lei, G'Market (sau Gima), daca nu l-am luat pe ultimul.

Later edit: Vinul impresioneaza si a doua zi, cand pare chiar mai complex, cu note de carne proaspata, visine si maghiran. Insa fiti avertizati, aciditatea destul de intensa si relativa lipsa a senzatiilor dulci il fac un vin destul de greu de inteles pentru cei obisnuiti cu licori de lume noua. Eu i-am upgradat punctajul cu inca doua puncte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu