miercuri, 2 martie 2011

Cabernet Sauvignon Paganus 2007 - Domeniile Dealu Mare

Iata ca a venit in sfarsit si randul acestui Cabernet Sauvignon sa fie torturat pe blog. Voi incerca sa-i fac (sau sa va fac) chinurile scurte, fiindca deja am insistat mult cu gama Paganus.

La fel ca si sora lui, acesta este un vin nefiltrat si nebaricat (desi in cazul fetestii pareau ca se folosisera chips-uri de lemn, ce-i drept cu destula discretie). Inca de la deschidere, a fost clar ca acesta nu e un vin care-si ataca bautorul cu cohorte intregi de arome si senzatii, ci mai degraba unul care le sugereaza subtil. Asa ca ii voi descrie pe scurt caracteristicile de suprafata si va voi indemna pe voi sa-l descoperiti mai in profunzime daca vi se pare interesant.

Culoarea e un rosu inchis cu mici nuante purpurii.

Mirosul a scos din dulap esentele de coacaze negre, afine, prune afumate, un pic de menta si tamaie, dar si vanilie. Amestecul rezultat e chiar cum imi place mie - foarte echilibrat.

Gustul e simplu, dominat de fructe de padure si prune, cu o nota de tamaie care se prelungeste in postgustul lung. Daca mi-e permis, e mai barbatesc, fara prea multe senzatii dulci.

In aceeasi nota masculina, taninii sunt abundenti (dar catifelati), lucru care se potriveste bine cu aciditatea nu foarte ridicata - dar mai mult decat suficienta pentru a aduce echilibru vinului. Eu ma asteptam sa fie destul de astringent, insa ma bucur ca n-a fost.

As zice deci ca e un Cabernet Sauvignon dens, taninos, nu foarte complex, insa echilibrat si destul de usor de baut. Eu zic ca e mai interesant si mai sincer (oh, nu! fara personificari cand vorbesti despre vin!) decat cine stie ce esenta chiliana de fructe sau decat vreun firav vin romanesc de multinationala imbracat in armura groasa de... lemn.

84 de puncte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu