vineri, 11 martie 2011

Pe scurt - picioare, glicerina si alte organe ale vinului

Disclaimer: Nu sunt un expert in ale vinului, daca mai era nevoie sa afirm asta.

Am remarcat de multa vreme anumiti termeni a caror folosire in notele de degustare mi se pare discutabila. Nu vreau sa exprim o opinie categorica despre aceste lucruri - scopul meu e sa ridic niste semne de intrebare si eventual sa pornesc o discutie in urma careia se va ajunge (sau nu) la niste concluzii. Iata suspectii:

1. Picioare: probabil ati intalnit nu de putine ori formulari de genul "this wine has really long/elegant/sexy legs". Ma rog, exagerez cu "sexy" (desi trebuie sa recunosc ca eu am vazut unul cu un fund incredibil). Exista cel putin doua curente de opinie: unul e ca picioarele sau lacrimile lasate de vin pe pahar sunt un indicator al calitatii sau macar al continutului de glicerol. Alt curent (care vine si cu o explicatie fizica zic eu pertinenta) sustine ca de fapt lungimea picioarele creste in functie de continutul de alcool.

2. Glicerina: Unii spun ca vinul contine glicerina, altii spun ca e glicerol. Oricum, o opinie destul de raspandita in ambele tabere e ca glicerolul afecteaza in mod pozitiv textura/vascozitatea vinului. Opinia contrara e ca din cauza concentratiilor uzuale de doar 1-2%, efectul lui asupra texturii e minim.

Eu unul nu cred nici in picioare (empiric nu am gasit niciodata o astfel de legatura), nici in efectul glicerolului (aici, recunosc, influentat mai mult de chestii citite decat experimentate). Voi ce parere aveti?

P.S.: Nu dau linkuri, fiindca nu vreau sa va influentez.

3 comentarii:

  1. exista posibilitatea, mai ales in lumea autodictilor semidocti, asa ca mine:), ca unele notiuni sa fie alterate de sensul initial (asta daca au avut unul). Uite chiar acum cateva minute citeam un articol in Wine Enthusiast despre mitul mineralitatii, concluzia fiind ca a spune ca solul se va regasi direct in vin e o tampenie. Adica sol calcaros- pref de creta in pahar:)
    Partea ciudata este ca se creaza un pseudo-limbaj universal acceptat, chiar daca impropriu. Citim note de degustare de pe snooth sau altele si intelegem ce spun ele, chiar daca termenii pot fi incorecti,stiintific vorbind

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. ref la picioare / lacrimi cred ca e relevanta eleganta (ca sa nu zic viteza) cu care ele se preling in pahar si acest lucru e dat intr-adevar de concentratia de alcool a vinului. poti sa verifici teoria cu doua vinuri de concentratii alcoolice diferite - ia un 14.5% si un 12% si observi diferenta

    2. nivelul glicerolului poate ajunge pana la 15g/l si cu ceva "antrenament" eu cred ca o sa reusesti sa-l simti. dintre vinurile cu continut ridicat de glicerol cel mai la indemana imi sunt cele de la enira. desi au un rest de zahar scazut au un continut ridicat in glicerol, de unde si senzatia de dulceag din gust. ca si experiment ar trebui sa vezi doua vinuri: unul cu rest mare de zahar si unul cu nivel ridicat de glicerol si sa distingi sezantia diferita de dulce pe care ti-o lasa cele doua.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bogdan, sunt de acord cu ambele puncte. Referitor la glicerol, nu ziceam ca nu influenteaza gustul, ci ca influenteaza mai putin textura - desi nu bag mana in foc ca e imposibil de simtit.

    RăspundețiȘtergere