marți, 19 aprilie 2011

Pinot Noir Black Peak 2008 - mandria frigiderului

Imi doream de mult sa mai incerc un vin de la Vinterra, producator care a facut candva o Feteasca Neagra si un Shiraz destul de bune. Asa ca a trebuit sa cumpar acest Pinot Noir, mai ales ca a primit o medalie de argint la Premiile de excelenta vinul.ro de la sfarsitul lui 2010.

Acu', daca sunteti ca mine, probabil beti vinul rosu la o temperatura undeva intre18 si 20 de grade. Problema e ca in asemenea conditii exemplarul asta e mult prea fructat pentru gustul meu. De fapt gresesc, e vorba de o intreaga combinatie de fruct si ciocolata, astringenta si alcool arzator, care da nastere unui asalt senzorial greu de suportat.

Solutia a fost simpla - l-am tinut o vreme la frigider, pana a ajuns pe la 14-15 grade, si atunci a devenit interesant. Fructe rosii de padure, cirese, dar si un pic de ierburi aromatice, ardei verzi, si ciocolata alcatuiesc un nas subtil, elegant, complex, nu prea agresiv. Gustul e continuarea fireasca a acestor arome si e sustinut de o aciditate destul de ridicata, care din pacate aduce si unele note astringente usor neplacute - insa vinul e inca tanar. Taninii exista, insa, asa cum e normal la un Pinot Noir, nu sunt tocmai abundenti ori agresivi.

S-ar putea afirma ca servirea la 15 grade il face un pic schiop, fiindca destule din aromele care puteau fi simtite la 18 de grade (carne cruda, capsune) s-au dus . Insa macar e echilibrat - ceea ce sugereaza mai degraba ca intial avea un picior in plus fata de cele doua necesare.

Concluzia mea: servit mai rece e un vin bun, recomandabil; insa voi incercati-l si la o temperatura mai mare, fiindca fiecare om are gusturi diferite, iar eu nu sunt un expert. Ma voi hazarda totusi sa afirm ca vinul asta confirma teoria conform careia licorile suprafructate, care ies rapid in evidenta, sunt cele care primesc mai cu usurinta punctaje bune la concursurile de vinuri. Oricum, leacul e simplu atat timp cat aveti un frigider.

Un comentariu: