sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Viña Tondonia Rosado Reserva 2000, Lopez de Heredia

Acest rosé spaniol e facut din 60% Garnacho, 30% Tempranillo si 10% Viura - ultimul fiind un soi alb. Acum, daca va uitati la titlul postarii, veti fi poate tentati sa credeti ca "Reserva 2000" e un nume din ala fancy, gen "Private Bin 46" sau mai stiu eu ce.

Ei bine, nu! "Reserva" inseamna ca rosé-ul de fata a fost tinut in baricuri o vreme - mai precis patru ani si jumatate. Iar 2000 este anul productiei. Colac peste pupaza, vinisorul asta a fost lansat pe piata in 2010, fiindca, nu-i asa, dupa atata stejar american trebuia sa se mai odihneasca si prin sticla vreo cinci ani si jumatate. Dar mai bine sa va povestesc cum l-am vazut eu.

Culoarea e un rozé foaie de ceapa. Imediat dupa deschidere, aromele predominante sunt - surpriza! - lemnoase, cu impresii de nuca prajita, migdale si coaja de paine. Vinul evolueaza insa foarte mult in pahar - apar senzatii florale de trandafir mai mult sau mai putin uscat, coaja de portocala, arome mineral-pamantii, chiar un pic de piele. Un nas foarte elegant, foarte complex - chiar daca e marcat puternic de lemn.

Gustativ vine cu impresii de fructe rosii de padure, in special fragi - insa nu va imaginati gemuri sau alte nazbatii - senzatiile dulci lipsesc complet din peisaj, cu o mineralitate pregnanta si o aciditate excelenta.

Din postarea asta n-as vrea sa ramana doar spectaculozitatea detaliilor legate de productie (mai multe informatii aici) care-l fac un vin singular, neobisnuit. Ce vreau sa remarc e ca nebunia asta este pur si simplu un vin extrem de frumos, care merita incercat de orice iubitor al licorii care este in stare sa lase la o parte prejudecatile despre cum trebuie sa fie un rosé (sau orice alt tip de vin, daca tot veni vorba).

Nu cred ca exista multe vinuri pe care sa le pot recomanda mai calduros decat pe asta. Iar pentru 10 Euro (de exemplu, de pe decantalo.com) merita.

P.S.: Vinul a fost degustat in cadrul CellarTales International Wine Round Table - editia a IX-a. Am ales sa scriu despre vinurile incercate acolo rand pe rand, fiindca o postare prea lunga are doua dezavantaje: e greu de scris si uneori si greu de citit.

Multumiri si pe aceasta cale lui Oliver si Ralucai si la cat mai multe mese rotunde la fel de reusite!

8 comentarii:

  1. Ehh, ma bucur ca ai descoperit si tu minunea numita Heredia :) Sunt vinuri atat de old school incat nu au cum sa fie pe placul tuturor. Seci, acide, structurate si parca nemuritoare...

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos scris. Sunt convins ca vinul e cel putin pe masura descrierii. Unde se poate gasi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihai, vezi ca a dat si Sorin o sursa - decantalo.com; deja am facut o lunga lista de dorinte :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow..la 18 sticle costa transportul 2,5E/bucata. Pai nu stiu de ce mai asteptam noi importatorii aia sa mai dea la picioare preturilor de aici. Se mai baga cineva la o selectie? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Baieti, daca ii mai asteptam mult pe importatori ramanem tot cu vesnicele licori mediocre cumparate de noi la preturi de vin premium. OK, sunt si exceptii, dar si in cazul lor preturile sunt enorme.

    Eu am de gand sa folosesc cu incredere orice site decent pe care-mi cad ochii... sunt prea multe vinuri bune neimportate la noi si prea multi bani pe care-i pot economisi. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. @Ciprian: Si eu ma bucur ca am descoperit Heredia, si de-abia astept sa le incerc si alte vinuri. Despre Reserva 2000 in varianta rosie voi scrie in curand, fiindca a fost si el absolut remarcabil.

    RăspundețiȘtergere
  7. Berbecutio, si pretul transportului la spanioli e marisor; la nemti e si mai mic :D

    Eu m-as baga cu placere la o comanda, dar dupa ce ar ajunge vinurile la Bucuresti, cum procedam? Mai platesc inca o data inca un transport?

    RăspundețiȘtergere
  8. Grand reserva :)

    Multumim Sorin, deja ne gandim la urmatoarea degustare!

    RăspundețiȘtergere