joi, 14 iunie 2012

Xarel-lo 2009 Castellroig - Sabate i Coca

Se tot spune, inclusiv prin "blogosfera" noastra, ca vinurile albe seci trebuie consumate cat mai proaspete. Ceea ce e adevarat pentru vinurile usurele si lipsite de structura - slava domnului, se gasesc destule exemple de cumparat. Dar exista si multe vinuri albe seci care fie rezista bine in timp, fie au de castigat finete si complexitate prin invechire.

Nu stiu daca acest Xarel-lo (soi catalan folosit predominant pentru Cava) va evolua in bine in timp, dar cert e ca cei aproape trei ani pe care-i are nu l-au facut neinteresant sau plat.

De fapt, e unul dintre cele mai interesante vinuri albe cumparate din Romania pe care le-am incercat in ultima vreme - fiindca "indrazneste" sa fie diferit si, cred eu, autentic. Nu are nimic cosmetizat, aromele nu sunt cele mai ortodoxe - fiind mai degraba citric, mineral si condimentat decat fructat si floral (desi, mai ales dupa aerare, apar note de para, caise si flori, chiar migdale). Are o structura destul de impunatoare, corpolenta, cu aciditate excelenta si final mineral, persistent. Totul este foarte bine integrat si chiar daca nu se simt prea multe chestii dulcege in gura, are o prospetime si tonicitate de invidiat.

Pe scurt, acest Xarel-lo are caracter, si inclin sa cred ca mentiunea "vi de terrer" de pe eticheta nu e doar o mica stratagema de marketing a guvernului Catalunyei si a producatorului.In final, trebuie sa remarc ca daca vreun producator roman (in afara de cateva nume cu care nu va mai bat la cap) ar fi stiut ca ii iese vinul asa, ar fi apelat rapid la cat mai multe trucuri enologice ca sa-l faca identic cu marea masa amorfa a vinurilor albe "sprintare" si usoare.

2 comentarii:

 1. Eticheta cu scoica pe fond alb seamana izbitor de bine cu cea a unui producator roman ...mai nisipos...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Seamana, dar parca nu chiar izbitor... cel putin nu cu cele mai noi :), din poza de aici:
   http://vinul.ro/razvan-macici-si-noile-vinuri-de-la-m1-crama-atelier-la-casual-wine-on-friday-15-iunie.html

   Ștergere