miercuri, 29 august 2012

Negru de Dragasani 2009 - Prince Stirbey

Negrul de Dragasani din 2009 de la Prince Stirbey pare din ce in ce mai echilibrat odata cu trecerea timpului - vinul placut dar un pic intruziv surprins de notele de degustare de acum un an si ceva lasand locul unuia care a castigat un pic de finete.

Culoarea e inca tanara, inchisa, un pic purpurie - iar mirosul e la fel de tanar. Primele cuvinte care-mi vin in minte sunt "jovial" si "abordabil", din cauza notelor dulci si intense de fructe bine coapte si alune caramelizate. Dar nu va asteptati la ceva bombastic - e echilibrat si lipsit de vulgaritate. In plus, nu are nevoie de mult aer pentru a-si etala si latura interesanta - tutun, poate frunze de ceai negru, piele si mai ales un buchet foarte generos de ierburi aromatice.

In gura creeaza aceeasi impresie prietenoasa: fructe dulci si o textura foarte matasoasa dar nu exagerat de densa, cu tanini fini. Prospetimea e la locul ei - aciditate excelenta si impresii persistente de ierburi si condimente pe final.

Nu e nimic plictisitor aici, iar faptul ca sticla se goleste repede confirma impresia de vin jucaus, abordabil dar si cu multa personalitate - o combinatie excelenta in opinia mea.

P.S.:
Si fiindca tot veni vorba de personalitate: au fost in ultimele zile destule discutii despre marketingul vinurilor romanesti, despre potentialul soiurilor autohtone ori chiar despre cel pedo-climatic. Nu sunt un expert in nici unul dintre aceste subiecte, ci doar un consumator de vin. In aceasta calitate, am intalnit o gramada de vinuri romanesti bune, perfect baubile dar si (aici voi exagera un pic, fara sa ma indepartez prea mult de realitate) perfect asemanatoare cu orice vin suprafructat, supracopt, suprabaricat si generic care poate fi cumparat din orice magazin mai rasarit din Polinezia pana-n Alaska.

La fel cum am baut si un numar nu foarte mare (dar incurajator) de vinuri romanesti interesante, diferite si expresive - facute si din soiuri locale dar si din "internationale". Nu neaparat vinuri de 100 de puncte Parker/GM/Berbecutio :), ci vinuri pe care vreau sa le mai beau si dupa primul pahar si pe care inca le mai miros si dupa al treilea, chiar daca uneori mai au asperitati ori nu sunt foarte complexe ori nu-mi place tot la ele. Sunt sigur ca se pot produce la noi mult mai multe astfel de vinuri si ca cei din aceeasi "categorie de consumatori" ca mine le-ar cumpara cu mare placere, fie ca traiesc la Bucuresti, Galati ori Singapore.

8 comentarii:

  1. Cu respect, din Singapore: cat costa Negrutul si cum e fata de Isarescu sau Vinarte?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Fata de Vinarte este peste...
    Si dupa mine Oliver face vinuri din categoria a doua, care isi merita cu prisosisnta preturile, chiar daca sunt mai mari decat ale altora din zona...
    La ce preturi vad in ultima vreme, chiar nu mi se mai par asa mari.

    RăspundețiȘtergere
  3. cum si Novac-ul mi se pare peste Negru.

    Si mai e ceva cu Stirbey. La magazinele din afara nu sunt diferente notabile de pret, fata de cele de pe piata noastra. Oamenii nu sunt disusi sa dea la juma' de pret doar pentru a patrunde pe nush ce piata. Respect

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dan, Berbecutio: Nu sunt cel mai bogat om din Romania si nu mi-e chiar usor sa dau 69 de RON pe un Negru si Novac. Dar prefer sa fac asta oricand in detrimentul majoritatii vinurilor romanesti aflate in zona asta de pret sau deasupra. Insa ce sa zic, mi-ar placea daca de banii astia le-ar tine macar un an sau doi in plus inainte sa le dea pe piata. :) Iar 34 pentru albe e chiar foarte OK.

    @Ciprian: Da, Novacul e peste Negru, chiar daca e un pic mai greu de "inteles". De fapt, daca e sa ma iau dupa Novacul de la Stirbey, as zice ca soiul asta chiar are un potential excelent.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca majoritatea soiurilor neaose au un potential excelent. Pana si plavaia de la Girboiu a fost laudata si s-a remarcat poate iluzoriul sau caracter diferit de soi. La fel se intampla si cu cadarca si babeasca, ca sa nu mai vorbim de expresii mai recente si mai elevate ale fetestii regale. Recent pana si zghihara a iesit intr-o varianta mai moderna, dar agreabila, sunt sigur ca toata lumea a apreciat versiunea Averesti. Deci...curaj gaina, ca te tai:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si mie mi-au placut Plavaia de la Garboiu si Zghihara de la Averesti. Si o gramada de alte vinuri din soiuri locale. Si am si eu senzatia asta greu de verificat ca soirile neaose au un potential excelent - mai mult pe baza unor exemple punctuale (desi ma pot gandi, de exemplu la mai mult de trei fetesti regale sau albe bune - insa chiar si asa e cam putin). Intrebarea e cine va pune in valoare potentialul asta.

      Ștergere
  6. Novacul este peste Negru ca structura si potential. Negru e ceea ce a descris psotul de mai sus, un vin fructat care aduce satisfactie imediata.
    Chestia cu pretul din Anglia este de apreciat ...atat din afara cat si din interior..:)

    Ahh si sa nu uitam totusi ca daca nu era Oliver soarta la Stirbey ar fi fost :CS, Merlot, SB si cam atat...:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord. :) Oricum, i se pregateste si Novacului o postare laudativa. :)

      Ștergere