marți, 18 septembrie 2012

Merlot Red Paradox 2005 - Vinarte

L-am cumparat in urma unui raid in Real, la pachet cu vreo trei vinuri de la Wine Princess. Nu stiu daca aparitia lui la raft cu 17 lei tine de recentele reduceri de toamna sau daca era prezent de mult timp acolo si mi-a scapat pana acum. In orice caz, a fost un risc asumat - 2005 e cunoscut ca un an nu tocmai favorabil pentru viticultura romaneasca si in plus existau sanse ca sticla sa fi stat in raft destul de mult timp. Insa l-am luat pe cel "mai din spate", m-am uitat atent la nivelul de umplere si la culoare si totul parea in regula.

Asa a si fost! Culoare rubiniu-caramizie nu foarte inchisa, cu o usoara turbiditate. Nas intens, destul de matur, foarte armonios, sugerand visine din visinata, lemn lacuit, tutun, piele, ierburi aromatice intense, ba chiar ciocolata si o urma de vanilie. Pe scurt, acest vin de 17 lei miroase poate un pic asemanator cu vinurile "premium" extrem de tinere, lansate cu mult tam-tam si vinificate astfel incat sa aduca satisfactie imediata (la pachet cu un potential de invechire limitat). Singura deosebire dintre ele e ca vinul asta a evoluat asa nefortat, si are o naturalete, complexitate si expresivitate care va scapa intotdeauna fratilor lui mai trendy.

Trecand la gust, vinul e mai corpolent decat ma asteptam, cu aceleasi senzatii de fructe si ciocolata, si o textura catifelata, data de taninii bine integrati. Insa are si o aciditate un pic cam dura si o usoara cadere a gustului pe final. Insa la banii astia ii pot tolera aceste defecte - singura problema e ca nu stiu daca voi mai gasi o sticla, in special una in stare asa buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu