marți, 5 februarie 2013

La Pialade de Rayas 2006 - Côtes du Rhône
Exista un loc in Bucuresti, in apropierea casei mele, unde vantul pare sa bata tot timpul, chiar si in cea mai calma zi. Eu si nevasta-mea il numim in gluma Wuthering Heights si ne intrebam daca nu cumva o s-o vedem acolo intr-o zi pe Kate Bush materializandu-se din neant, dansand pret de cateva minute si apoi disparand odata cu o rafala de vant. La Pialade de Rayas mi-a adus aminte de melodia ori videoclipul acelei piese, inspirata de romanul omonim. Stiu, chiar si piesa e o chestie destul de demodata, de pe la 1978, dar va va fi terorizat poate de cateva ori pe VH1 ori la radio.

Primul contact cu vinul nu e neaparat foarte placut, asa cum notele inalte si reci si inflexiunile copilaroase ale vocii lui Cathy o plaseaza intr-o lume distanta si intangibila. Ceea ce nu e prea deplasat, fiindca pana la urma e o fantoma. Revenind la limbajul oficial al notelor de degustare, fruct foarte sobru, deloc dulce si arome animale intense.

Si dupa un timp in care ramai descumpanit de distanta asta, de dansul ciudat ori poate de aciditatea si mineralitatea vinului, vine refrenul. Pianul si vocea raman pe note inalte, insa incep sa curga incredibil doar dintr-o usoara schimbare a inflexiunilor, aromele se topesc si danseaza in ceva deloc dulce, dar care-ti aduce poate aminte de un anumit sentiment din copilarie, si vocea canta "it's me, Cathy, I've come home, let me in", lucru care poate chiar te emotioneaza. Refrenul curge ireal, melancolic...

Si se termina. Vocea se indeparteaza, apoi se apropie din nou, oscileaza intre doua lumi si te invita sa te pierzi in jocul asta. Melodia si vinul raman aproape si departe si te invita sa le deschizi fereastra. Nu pot intra singure.

3 comentarii:

  1. 2003 pt mine este probabil cel mai bun vin incercat pana acum, la circa 12 euro. Ma refer la plaja asta de pret, normal

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit. :) Este intr-adevar foarte bun pentru categoria lui de pret - si sincer nu ma asteptam la asa ceva de la un Grenache din Chateauneuf. Deloc concentrat, eleganta pura. De-abia astept sa vad cum sunt Rayas 2006 si 2007, dar inca mai tin de ele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma rog, visam, nu Rayas ci Fonsalette 2006 si 2007. :)

    RăspundețiȘtergere