marți, 12 februarie 2013

Vendemia 2009 - Domaine de Brin

Acest vin isi are originea in Gaillac, o zona viticola la est de Toulouse, insa, mai interesant, vine de pe un domeniu de doar 12 hectare, aflat in conversie la agricultura biologica, si e un cupaj de Braucol, Duras, Merlot si Cabernet.

E un rosu teribil de inchis, cu nuante violacee evidente pe borduri, fiindca in centru e atat de opac incat nu mai poti distinge culoarea. Nasul este insa neasteptat de interesant si de moderat, cu fruct mai degraba sobru decat gemos, dar si cu arome atractive de pamant, masline si ierburi, fara vreo urma de baric - ceea a fost, recunosc, foarte placut.

Neasteptat de usor de baut, dens dar deloc greoi (datorita aciditatii excelente), are tanini care parca cer carne rosie. E totusi un vin foarte tanar, care probabil se va exprima foarte interesant peste cativa ani buni de evolutie. E clar insa de pe acum ca e expresiv fara sa fie obositor si ca are personalitate.

Ar trebui sa va mai zic ca am cumparat sticla asta de la vin-de-vie.ro, un loc unde am gasit si alte vinuri interesante despre care voi mai scrie. Vreau insa sa zic doua vorbe despre afirmatia lor ca vinul "natural" are gust mai intens. In primul rand nu mi-e foarte clar ce inseamna vin natural, unde se trage linia. Marea majoritate a viilor, chiar si cele ale producatorilor "naturali" (sulful si cuprul sunt naturale, nu?) sunt pana la urma monoculturi - lucru care nu s-ar intampla fara interventia omului. In al doilea rand, gustul acestui vin chiar nu e mai puternic ca al altora. Insa, la fel ca majoritatea vinurilor cumparate de la ei, e interesant, unic si poti macar banui ca-si exprima originea. Nu e un monument de finete sau eleganta ci mai degraba o infuzie binevenita de diversitate - iar asta e ceva destul de rar pe la noi.

Un comentariu:

  1. Asta cu vinul natural nu prea stie nimeni unde sa traga linia...Dar merge bine la marketing..:D
    In general asta caut si eu la vinuri: chestii cat mai diverse si deosebite.
    Si astea de obicei sunt etichetate cu natural si bio..:D

    RăspundețiȘtergere