duminică, 24 februarie 2013

Viorica Agarici

Urmatoarele randuri ar putea sa para doar o poveste dintr-un trecut intunecat si de mult depasit, dar ma tem ca miezul lor e intr-un fel inca actual.

In noaptea de 2 iulie 1941, un tren de marfa intra in gara din Roman. Nimic neobisnuit, in afara faptului ca era plin cu oameni, toti evrei, multi dintre ei deja morti datorita inghesuielii, caldurii si lipsei de mancare si apa. De altfel, cativa dintre cei ce au incercat sa coboare sa bea apa si au fost impuscati de Jandarmerie, in timp ce alti "binevoitori" incercau sa le-o vanda la preturi exorbitante

Viorica Agarici ar fi implinit astazi 127 de ani. Nu s-a luptat cu turcii si nici n-a facut gimnastica - motive pentru care nu e tocmai un personaj cunoscut al istoriei noastre. In 1941 era presedinta Crucii Rosii din Roman si s-a luptat cu autoritatile pentru a-i ajuta pe cei din acel tren. A insistat pana a reusit. A impiedicat temporar plecarea trenului, le-a dat apa oamenilor si i-a ingrijit. Bineinteles, actiunile ei i-au adus oprobriul comunitatii locale si la scurt timp a fost nevoita sa se mute la Bucuresti.

Desi a murit in 1979, Viorica Agarici chiar implineste astazi 127 de ani. Multi inainte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu