marți, 5 martie 2013

Cateva Merlot-uri de la Negrini

Merlot-ul din 2008 de la Negrini e vinul care a avut contributia principala in realizarea primei postari mai interesante a acestui blog, acum vreo doi ani si jumatate. Avea un amestec foarte placut de sobrietate si expansivitate, iar cand l-am regasit accidental in raftul unui magazin bucurestean am vrut neaparat sa-l incerc din nou.

Sigur, nasul a mai evoluat, dar are, ca si acum doi ani, acele senzatii de pamant si ierburi care-l fac foarte placut. In gust e poate un pic apos, dar pana la urma echilibrat si interesant, foarte usor si placut de baut. Iar asta, pentru un vin de 15-16 lei in varsta de mai bine de patru ani, nu e deloc rau. As da oricand banii astia pe el daca l-as mai gasi de cumparat.

Apoi, am incercat recent si variantele premium din 2008 si 2009, vinuri de cam 30-35 de lei daca tin bine minte. Mi s-au parut mai concentrate si evident mai in forma decat "mezinul" familiei, fara ca vreunul din ele sa fie greoi ori gemos. Cel din 2009 mi-a parut foarte fructat, dar totusi echilibrat, deloc obositor si chiar cu ceva complexitate in spate.

Insa Merlot-ul Premium din 2008 a fost exact pe gustul meu. I-a luat ceva timp sa se deschida, si de-abia a treia zi s-a exprimat la maxim. O nota de degustare ar suna cam asa: fruct suculent, arome florale, pamant si ierburi aromatice, ciocolata, totul peste cu un corp destul de suplu, cu aciditate excelenta si tanini copti, fini, prezenti dar nu agresivi.

Insa mi se pare mai interesant sa va zic ca desi e un vin cu evidente inclinatii comerciale, are si ceva foarte fain, interesant. Nu plictiseste, curge usor, merge foarte bine cu mancare si mai ales merge foarte bine cu imaginea usor suprarealista a unui lampion aprins aterizand in parcarea imensa din fata blocului la 12 noaptea. Ori cu bucuria de a dansa cu fetita mea pe muzica demodata.

Ca sa revenim cu picioarele pe pamant, as zice ca isi bate multi din concurentii mai "grei" in pret si exprimare. Da, inclusiv multi din aia care "participa" la concursuri Facebook-iste de Merlot. :)

Am sa inchei totusi intr-o nota mai putin laudativa. Am cumparat recent si ambele variante ale recoltei 2011. Nu stiu daca e o faza trecatoare, insa dincolo de aromele placute dar mai fructate, ambele vinuri mi s-au parut aproape imposibil de baut din cauza astringentei debordante, care mi-a creat impresia de nenatural - mi-e foarte greu sa o justific doar prin tineretea vinului. Probabil ca le voi mai incerca peste un an, in speranta ca a fost vorba doar de bottle shock sau de probleme de transport.

2 comentarii: