marți, 19 martie 2013

Riesling 2010 - Domeniile Stanescu

Acest producator de pe langa Focsani are un mic si rudmientar magazin in buricul Bucurestriului, vis-a-vis de unul din multele restaurante libaneze ale orasului. Vanzatorul din respectivul magazin m-a convins ca in sticla e "Riesling nemtesc", asa ca l-am cumparat laolalta cu doua Fetesti Negre din 2006 si 2008.

Si Riesling-ul a parut intr-adevar nemtesc, cu destula mineralitate si arome de mar verde si caisa. Singura problema a fost data de niste senzatii de oxidat, amintind de miere veche, si mai ales de un iz deloc neglijabil de otet. Vinul putea fi baut. Ba chiar, cu un pic de toleranta, ajungeai sa descoperi lucruri interesante ca o aciditate buna, echilibrata de corp ori un postgust lung. Insa pana la urma am fost nevoit sa arunc continutul sticlei dupa doar doua pahare.

Cred ca, fara problemele de vinificare, chestia asta putea fi un Riesling cat se poate de decent, ba chiar unul din cele mai bune de pe la noi, lucru deloc rau pentru un vin de 20 de lei.

De altfel, am descoperit ulterior pe vinul.ro o referire de prin 2007 la Domeniile Stanescu, problemele de vinificare fiind aceleasi. Pacat ca in timp ce o intreaga constelatie de producatori decenti se dezvolta in jurul lor, oamenii astia par incremeniti in timp.


P.S.: O Feteasca Neagra din 2006 desfacuta ulterior mi-a confirmat asteptarile destul de... negre. Tot felul de arome bizare, de la otet la mar oxidat si izuri animale deloc fericite, care nu s-au dus oricat aer as fi "aplicat". Partea faina e ca cer pe el 46 de lei. Si nivelul si culoarea erau ok...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu