miercuri, 3 aprilie 2013

Clos Naudin Vouvray Demi-Sec 1980 - A. Foreau

Foreau, Vouvray, Valea Loarei, Chenin Blanc, producator mic, legendar, s.a.m.d.. N-am sa va trantesc un text copy-paste, fiindca puteti citi lucruri foarte bine scrise si interesante de la oameni care chiar au vizitat domeniul Clos Naudin: de exemplu aici, aici si aici. Eu l-am vizitat doar prin intermediul acestui vin.


Chiar daca vine de la un asemenea producator, un vin alb din 1980 e totusi o treaba la care ti se aprind ceva beculete de alarma, mai ales ca nu-i Riesling si n-are nici foarte mult zahar rezidual. Insa desi culoarea are ceva tente aramii, mirosul e foarte linistitor: martipan, condimente indiene, ceva floral, paine proaspata.

Fiindca a venit randul descrierii gustului, permiteti-mi sa emit un cod galben de vaxare poetica: daca Riesling-ul e un strugure intors spre cer, Chenin Blanc-ul e un strugure intors spre pamant si... Ah, nu, scuze, iar am incurcat copiutele! Vroiam de fapt sa va zic ceva de zahar si aciditate. Si anume ca numitul zahar, desi destul de serios, de-abia a reusit sa impiedice aciditatea sa se infiga ca un gigantic ac de otel in naivul blogger, luat ca de obicei pe nepregatite, tintuindu-l ca pe un fluture moale in tristul insectar al necunoscatorilor care cred ca stiu ce inseamna demi-sec. Scapat la limita de un asemenea final nefericit, va recomand calduros sa nu puneti vinul asta pe vreo masa mare de familie.

Imi permit totusi sa cred ca, in ciuda aciditatii aparent scapate de sub control, vinul e inca viu. Nu e tocmai usor de baut, cere clar mancare si se exprima cel mai bine la temperatura camerei. Dar are corp, persistenta, si mai ales invaluie gura cu o textura fantastica - ca si cum ai lua o gura serioasa de pulpa de grapefruit roz. Sigur, cei ce iubesc mai putin aciditatea vor inlocui randurile de mai sus cu un singur cuvant: acru.

Ma veti intreba unde e frumusetea acestui vin legendar, unicitatea lui. Nu stiu, probabil e pierduta prin niste note de degustare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu