luni, 1 aprilie 2013

Sauvignon Blanc Special Reserve 2010 - Avincis

Numele acestui vin ar putea crea confuzii cu o gama nu foarte reusita a celor de la Halewood, dar orice asemanare se opreste aici. Intr-o lume a Sauvignoanelor intense, pline de arome tropicale, completate eventual de nuante insuportabil de verzi, vinul asta e o gura serioasa de aer proaspat.

Aromele coapte, de livada si flori, sunt completate frumos de o idee de vanilie. Tine totusi apoi sa ne demonstreze ca e un Sauvignon Blanc, insa o face cu stil: impresii minerale, multe ierburi aromatice, coacaze, toate subtile si elegante. Stiu, chiar intr-o postare anterioara am spus ca nu apreciez Sauvingon-ul Blanc baricat, insa in cazul asta combinatia pur si simplu merge foarte bine.

In gura e rotund si echilibrat. Nu aciditatea intensa si prospetimea te fac sa nu lasi paharul jos (si chiar mi-a fost teribil de greu sa-l las), ci mai degraba eleganta si complexitatea aromatica. Mi se pare, pe scurt, interesant si diferit. Si e o foarte reusita demonstratie practica a ideii ca nu exista o reteta magica ori o singura cale de a obtine maximul de expresie de la un anumit soi: pui atata aciditate, atatea arome, atata zahar si obtii vinul perfect.

L-as include, alaturi de Sauvignoanele de la Stirbey (cel "de linie" si Vitis Vetus), cu care insa nu seamana prea mult, printre cele mai reusite exemplare romanesti obtinute din acest soi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu