luni, 20 mai 2013

Cateva vinuri facute de Familia Hetei

Familia Hetei e un producator mic din Beltiug (Satu Mare). Nu stiu daca zona are traditia in viticultura cu care se lauda alte regiuni romanesti, dar cert e ca acolo se face vin de cel putin trei secole, daca nu cumva s-o fi facut si inainte de venirea colonistilor svabi. Am incercat pana acum patru vinuri din gama "Selectia Familiei", cumparate chiar de pe site-ul lor.

Gama sus-mentionata este facuta, citez, "pentru placerea de a avea la masa, in familie, un vin bun si pentru bucuria de a le impartasi cu prietenii nostri". Imi place descrierea asta fiindca vorbeste in termeni simpli de o valoare de mult uitata de oamenii de marketing ai marilor nostri producatori: convivialitatea. Stiti voi, ce se intampla cand strangi niste oameni apropiati in jurul unei mese cu mancare si vin. Ah, si zic eu ca target-ul asta de vin bun de baut la masa e foarte nimerit pentru preturile in jur de 20 de lei cu care pot fi cumparate.

Despre Riesling nu voi scrie nimic, fiindca pare sa fi fost lovit de blestemul Riesling-urilor de Beltiug ajunse la Bucuresti - avea un defect de dop.

Mi-a placut insa Feteasca Regala - un vin proaspat, usor, cu arome florale si minerale, un pic ierbos in gura, cu putin alcool si aciditate ridicata, numai bun de baut cu un peste mai gras - fiindca altfel aciditatea ar putea parea un pic cam agresiva unora dintre meseni.


Tamaioasa Romaneasca mi s-a parut excelenta - aromata, cu impresii de strugure Muscat, pere coapte si urzici, chiar cu un pic de mineralitate. Are o textura foarte placuta, ajutata si de un mic rest de dioxid de carbon, cu aciditate perfect echilibrata si alcool foarte cuminte (doar 11%). O Tamaioasa seaca excelenta, foarte echilibrata, pe care cred ca ar aprecia-o si fanii variantelor dulci (pare oricum sa aiba un rest de zahar la limita demisecului) si pe care alti producatori ar vinde-o poate chiar la pret dublu.


Rosé-ul mi s-a parut si el un vin foarte potrivit pentru a insoti mancarea, cu senzatii fructate destul de temperate si un pic ierbos. Aciditatea buna si aromele nu foarte expansive l-au facut sa mearga bine cu un gratar mai gras, cum sugereaza de altfel si contraeticheta.


Ca impresie generala, vinurile au fost corecte, usor de baut si de o calitate buna pentru pretul la care sunt vandute. Daca as avea un restaurant sau as da o petrecere mai mare, Feteasca si Tamaioasa s-ar regasi sigur pe meniu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu