marți, 21 octombrie 2014

Oresund 2013 - Klagshamn Vingard

Ar fi usor amuzant sa spun ca acest vin este facut de unii dintre pionierii viticulturii din Suedia - pe-acolo toti producatorii sunt in acest moment pionieri. Iar acesti pionieri se afla, in marea lor majoritate, in Scania - cea mai sudica regiune a tarii, cu un climat destul de bland. Pentru Suedia.

Partea si mai interesanta e ca acest vin e unul reusit. Imediat dupa deschidere, aromele sunt mai degraba florale - trandafiri, iasomie, violete, dar au si o pronuntata inclinare spre lumea ciupercilor - lucru care da o oarecare senzatie de rusticitate. Senzatie prelungita si in gust - si potentata de un rest de zahar serios (vinul e demisec spre demidulce). Evolutia pe palat n-ar face insa de rusine nici cele mai serioase vinuri - plin si in acelasi timp zvelt, impetuos, fara nici cea mai mica urma de cadere. Cred ca puteti deja ghici ca aciditatea e serioasa, dar bine balansata de dulceata si arome. Iar postgustul vine cu note minerale si citrice proaspete.

Eu unul i-as da 84 de puncte fara sa ma gandesc de doua ori. Cat despre raportul calitate-pret nu cred ca are rost sa vorbim. Sa faci viticultura dincolo de paralela de 55 de grade nu e tocmai o treaba usoara, chiar daca folosesti un soi de strugure creat special pentru asemenea conditii - Solaris. Ca sa n-o mai lungim, sticla de 50 cl a costat cam 75 de lei. Dar ati baut un vin facut mai la nord decat asta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu