miercuri, 18 martie 2015

Cateva vinuri de la Crama Ratesti

Acum doua saptamani am incercat la Private Wine cateva vinuri de la Crama Ratesti, din nord-vestul Romaniei (judetul Satu-Mare). Astfel:

Feteasca Regala 2013 - cu un profil aromatic usor deviat de la "standard", probabil si din cauza unor drojdii selectionate, insa suficient de discret si placut. Gust echilibrat, cu rotunjimea si textura specifice soiului si cu aciditate medie. Foarte baubil, am terminat paharul fara sa-mi dau seama;
Sauvignon Blanc 2013 - atipic, usor mieros, nu foarte intens. Echilibrat gustativ, o idee cam anonim;
Feteasca Neagra 2013 - foarte pe gustul meu, mult mai condimentata decat majoritatea suratelor ei mai titrate, cu fruct expresiv si deloc greoi. In gura are textura moale de Feteasca, insa si un corp mai subtire si o aciditate mai ridicata decat ale unui exemplar din Dealu Mare. Ah, si sa nu uit, culoarea mai deschisa reflecta foarte bine stilul usor al vinului. Mi-ar placea sa vad mai multe astfel de exemplare pe piata;
Pinot Noir 2012 - din pacate dintr-o sticla cu probleme;
Cabernet Sauvignon 2012 - un Cabernet "de climat rece", cu evidente note vegetale si corp destul de subtire. Cred ca un consumator obisnuit nu asteapta asa ceva de la un vin din acest soi, insa mie mi-a placut. Aerarea scoate la iveala si ceva fruct copt, ceea ce nu-i rau.Vinurile mi s-au parut ca s-ar incadra undeva intre 83 si 86 de puncte - ceea ce nu e rau pentru un producator de-abia intrat in joc si e cat de cat rezonabil cand aflam si preturile cu care se vand (nu tocmai mici, dar nici enorme: albele sunt un pic peste 30 de lei, iar rosiile in jur de 45).

Oricum, dupa cum spuneam si in trecut, aparitia mai multor producatori noi in nord-vest nu poate decat sa ma bucure. Sunt sigur ca, in mainile potrivite, zona are un potential excelent pentru fineturi, lucru demonstrat deja de Nachbil, poate chiar si de Familia Hetei si, dupa cum spune Bogdan, si de alti producatori mici, din pacate inca necunoscuti publicului larg. Desigur, zona respectiva poate fi asociata si cu echilibrul si prospetimea - mai multe exemplare cu asemenea caracteristici n-ar prinde deloc rau pe o piata dominata de vinuri din sudul tarii.

Ah, da, si in dreapta pozei se poate observa un vin din sudul tarii, chiar unul foarte reusit - dar despre asta intr-un episod viitor.

Un comentariu:

  1. Vinuri de la Ratesti, pe magazinul virtual
    http://www.vinuri-cramaratesti.ro.
    Cateva sunt chiar foarte reusite !

    RăspundețiȘtergere