luni, 25 mai 2015

Domaine Ceptura Rouge 2011 - Davino

Cumparat din magazin cu mai bine de 100 de lei, acest vin a fost initial un pic dezamagitor: miros retinut, dominat de alcool, cum e de altfel si gustul. E nevoie de multa aerare (si de temperatura potrivita) pentru ca aromele sa capete amploare si alcoolul sa nu se mai simta. Moment in care vine cu note de legume, fructe confiate, condimente si baric foarte judicios integrat. Pe scurt, placut si destul de discret, fara nimic exagerat. In gura incepe foarte catifelat, continua cu senzatii un pic dulcege, un pic pline, dar sustinute si deloc lipsite de eleganta. E o lucrare de calitate: textura faina, aciditate, taninuri bine slefuite. Se termina intr-o nota astringenta, specifica vinurilor inca tinere, deci nu pare nimic in neregula aici. Cu exceptia alcoolului, care si-arata din nou fata pe final si-l face arzator. La prima vedere, 87/100 cu destul de multa indulgenta.

Ca de obicei, exista si un "totusi" in aceasta scurta poveste. A treia zi de la deschidere (ce alt numar ar fi putut fi decat trei?), ansamblul capata suculenta, nervozitate, iar alcoolul parca nu e de gasit. Transcendenta, ce mai! Sigur, micul detaliu tehnic al temperaturii mai joase de servire nu ar trebui lasat sa strice legenda, dar... In fine, mi-a placut mult de tot in respectivele conditii, ba chiar nu-mi amintesc sa fi baut vreun Domaine Ceptura Rouge din alta recolta care macar sa se apropie de acest nivel. Iar punctajul
s-ar fi dus undeva inspre 92/100.

Nu cred ca e cazul de un "verdict" categoric. Daca aveti mult timp si-un frigider, puteti scoate ceva foarte frumos de la vinul asta. Daca nu, uitati-l cativa ani in pivnita si intre timp beti un altul mai echilibrat. Nu e neaparat stilul meu preferat - are cam multa dulceata si toata tevatura asta cu alcoolul care trebuie convins sa nu se-arate nu mi-a facut placere. Dar cu toate astea trebuie sa recunosti calitatea atunci cand o vezi - iar acest cupaj, zic eu, o are din plin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu