marți, 5 mai 2015

Ramnista 2010 - Kir Yianni

Despre importatorul de vinuri grecesti New Greek Wine am mai scris in cateva postari pe Facebook; probabil ati auzit de ei si de la Dan. Pe scurt, selectia lor de vinuri e foarte interesanta si include cateva exemplare de "clasa mondiala" (despre exceptionalul Assyrtiko Thalassitis de la Gaia ati putut citi de exemplu la Mona sau Mihai, dar veti putea descoperi si altele). Iar preturile, desi usor mai mari decat in tari cu piete ale vinului mai dezvoltate, raman in limita decentei.

Vinul de fata, care face cam 70 de lei pe site-ul lor, e considerat drept una din cele mai tipice expresii ale soiului local Xinomavro, raspandit in special in provincia Macedonia. Strugurii provin de la altitudini de 280-330 de metri fata de nivelul marii, iar cei de la Kir Yianni folosesc irigatiile (in cantitati limitate, spun ei) pentru a compensa lipsa acuta a apei in sezonul vegetativ. Sunt folositi strugurii cu pH-ul cel mai scazut (in termeni simpli, cu aciditate ridicata), 25% din baricuri sunt la prima utilizare iar filtrarea e foarte lejera.

Ca sa lasam detaliile tehnice, Ramnista m-a intrigat foarte mult din pricina unicitatii sale, dar si prin prisma unui subiect mereu la moda: evaluarea vinului. E foarte usor sa gasesti un critic care sa inteleaga si sa evalueze in mod consistent vinuri facute intr-un anumit stil, dar e mai greu sa-i gasesti pe cei capabili sa aprecieze in mod corect exemplare facute in stiluri mai diverse. Ei bine, acest Xinomavro nu e tocmai genul de vin comun, de larg consum. In primul rand, aromele sunt sobre si interesante: fruct proaspat, cuisoare, arome florale intense - nu e nici urma de gem acolo, insa notele eterice sunt abundente. Apoi, gustul e suplu, nu prea intens, cu aciditate iesita serios la inaintare si mai ales cu o structura solida de tanini nu teribil de prietenosi. La inceput are ceva destul de lemnos in postgust, insa aerarea indelunga il mai domoleste si-i scoate si mai bine la iveala latura condimentata.

In paranteza fie spus, se intampla de multe ori ca un vin care in prima zi e condimentat si interesant sa devina a doua zi o banala ciorba de fructe - in special cand respectivul condiment provine mai mult din baric. Aici insa lucrurile se intampla tocmai invers: piele, carne proaspata, cal, cuisoare, piper, you name it, cert e ca lucrurile devin complexe si capata o certa latura animala. Si desi taninii se rotunjesc, combinatia de arome anterior mentionata, dimpreuna cu gustul relativ subtire si-acid nu seamana tocmai bine cu tipul de vin la moda in zilele noastre.

Eu insa ii dau 91/100, cu potential de crestere in urmatorii 5 ani, pentru ca are tot ce-i trebuie unui vin cu adevarat bun: e interesant, suficient de intens, proaspat, echilibrat si persistent. Si da, se va descurca exceptional alaturi de tot felul de carnuri, dar asta nu-i nici pe departe un lucru rau: uneori vinul se mai bea si cu mancare. Si tot uneori nu e rau nici sa-ti folosesti rabdarea pentru a te bucura de tot ce are mai bun un vin (sau orice altceva) de oferit.

Xinomavro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu