luni, 17 august 2015

Doua Fetesti Albe din Dealu Mare - Plai si Serafim 2014

Daca traiti pe Facebook ati auzit deja de Plai. Da, gama "de terroir" a celor de la Unicom (Davino pe-ntelesul tuturor), terroir-ul extinzandu-se si la eticheta aparent facuta-n Paint. Dar in fine, in calitatea noastra de iubitori de vin nu ne intereseaza asemenea detalii sordide (altfel spus, de marketing). Mai ales ca vinul se pare ca e bun si se vinde bine - o fi efectul Mielului sau al drojdiilor "spontane" lasate de baricul in flacari?

Cert e ca miroase tipic, cu nuante florale si de mar verde, pe langa notele minerale si de chibrit ars pe care le putem pune pe seama respectivelor drojdii neselectionate. Gustul e si el foarte placut, cu multa prospetime (a se citi aciditate), final persistent si textura specifica, plina dar in acelasi timp usoara. Daca ar fi sa-i gasesc nod in papura, alcoolul e un pic cam evident - lucru care, cel putin din experienta mea, pare a fi parte a sus-numitului terroir din Dealu Mare. Dar chiar nu vreau sa fiu excesiv de critic: cele mai bune (a nu se lua drept opinie obiectiva) Fetesti Albe baute de mine provin chiar din aceasta regiune. Iar aceasta e pe locul doi: 86/100. Sper insa ca citind un asemenea punctaj nu va asteptati la focuri de artificii, ci la subtilitate si echilibru.

Ca tot vorbeam de echilibru, vinurile din 2013 de la Licorna au avut din plin aceasta calitate: aciditate excelenta, alcool bine tinut in frau. Din pacate, schimbarea oenologului (remember Gabi Lacureanu?) a dus la efectul contrar. Intr-un an 2014 aberant de rece si ploios, Sauvignon-ul Blanc Serafim reuseste sa atinga 14,2% alcool. In timp ce Feteasca Alba din aceeasi gama, desfacuta pentru a-mi oferi un termen de comparatie cu sus-numitul Plai, ajunge "doar" la 13,6%.

Acum nu ma-ntelegeti gresit. Vinul nu e rau; ca si Sauvignon-ul din acelasi an, are arome delicioase, de fruct bine copt. Doar ca lucrurile nu stau asa bine cand vorbim de echilibru. Aciditate medie, gust corpolent si final dur: nu lasati aceasta bestie sa se incalzeasca, altfel se va transforma in lichior de fructe. Totusi, nu e deloc rau: 84/100. Sper ca alcoolul nu va deranjeaza, fiindca aromele intense ale acestui vin sunt in mod cert seducatoare.

In cazul meu, sticla de Plai s-a terminat inainte ca cea de Licorna sa ajunga la jumatate. Insa nu toata lumea simte la fel, iar aceste doua vinuri arata oricum versatilitatea zonei Dealu Mare. Mi-e insa teama de efectele unui an mai cald, cum pare deja sa fie 2015. Vom vedea...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu