joi, 17 septembrie 2015

Freamat Alb 2014 - Catleya

Dupa cum probabil stiti, Freamatul alb al celor de la Catleya a ajuns la al doilea an de recolta. Si freamata un pic altfel in 2014: Sauvignon Blanc pur, aciditate inalta, corp mult mai suplu decat al cupajului cu Feteasca Regala de anul trecut.

Daca va intereseaza detaliile sordide ale vietii bloggerilor, iata o stire din genul "A primit un colet si nu i-a venit sa creada ce a gasit inauntru": nu e prima oara cand ma intalnesc cu acest vin; producatorul mi l-a trimis spre evaluare acum cateva luni. Atunci mi s-a parut cat se poate de tipic, tot numai prospetime, dar inca un pic salbatic, acid, neasezat la casa lui. Dar cu potential evident.

Sticla aceasta, cumparata zilele trecute, confirma ca bestia se metamorfozeaza usor-usor in print. Intensitatea e la un nivel mediu spre scazut, dar aromele sunt pure si expresive. Nu impresioneaza prin dulceata ci prin complexitate (creta, citrice, note vegetale si florale) - din ce in ce mai evidenta odata cu cresterea temperaturii. Gustativ e cum il stiam: racoritor si proaspat, nu tocmai concentrat, dar echilibrat. Pastrand proportiile, mi-a amintit de un exemplar de pe Valea Loarei, si in mod i-as fi acordat un punctaj foarte ridicat daca ar fi impresionat mai mult prin textura si persistenta gustativa. Trecerea timpului - sau mai precis inaintarea in varsta a viei - le va rezolva insa pe toate. 85/100, un pic peste 30 de lei - un raport pret-calitate foarte bun pentru Romania. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu